Psihoterapie individuală

Psihoterapie individuala - Manuela Tiron psiholog

Areas of Expertise

Pentru cei mai mulți dintre noi, vine un moment în viață în care realizăm că responsabilitatea se află la noi: cum facem alegeri, cât de gratificante ne sunt relațiile, cum acceptăm ce nu putem controla, cât potențial împlinit și cât sens există în viața noastră. Și atunci, în ciuda prejudecăților încă frecvente din jur, iei decizia curajoasă să apelezi la ajutorul unui specialist pentru a discuta în liniște, într-un cadru confidențial despre ce te preocupă și a explora modalități de a ieși din impas.

Depresia, anxietatea, atacul de panică, infidelitatea, divorţul, separarea emoţională şi reorganizarea vieţii, mai ales când sunt implicaţi şi copiii, burnoutul, simptomatologia de natură corporală cu rezultate neconcludente la evaluările medicale și trauma sunt cele mai frecvente motive enumerate de cineva la începutul unei psihoterapii. De obicei, în prima sesiune are loc expunerea motivului pentru care te afli în aici, aşteptările de la proces, rolulul terapeutului şi ceea ce numim contract terapeutic. Acesta conţine aspecte privind durata sesiunii, frecvenţa întâlnirilor, metodele folosite, detalii legate de plată, vacanţe, încheierea procesului terapeutic şi este necesar să fie respectat de ambele părţi.

Rolul său este de a stabili de la început ce este posibil şi ce nu, de a regla aşteptările şi devine reper atunci când interferează cu factori neprevăzuţi sau dinamică de tip inconştient. Un factor important în primele sesiuni este existenţa unei senzaţii numite în limbaj popular „chimie“ care indică acordarea emoţională și care devine un indicator la început de drum dacă putem lucra împreună. Studiile, dar şi experienţa, au arătat că relaţia terapeutică este primul factor cheie în vindecare.

Alături de contractul terapeutic, aceasta stă la baza alianţei terapeutice care, începând de aici, devine un proces personalizat, seamănă cu o călătorie și este descris de cei care parcurg întregul proces, că cea mai bună investiție făcută în viață. De obicei sesiunile sunt săptămânale, durează 50 minute, se desfașoară în format fizic sau online.

Un principiu în care cred cu tărie și care stă la baza practicii mele este: „Atâta vreme cât există spontaneitate şi viaţă, există şi speranţă”.

Testimoniale