Manuela Tiron

Psihoterapeut Antropolog

Sunt psiholog de mai bine 20 de ani, psihoterapeut și absolventă a unui master în antropologie. În activitatea mea creez spații de reflecție, exprimare, experiment, construcție și reconstrucție pentru a găsi formule de a trăi cu sens, atât cu sine, cât și în sistemele din care facem parte.

Sunt acreditată ca Psihoterapeut Specialist, de către Colegiul Psihologilor din România, ca Psihoterapeut cu drept de practică independentă în psihodramă clasică, de către Federația Română de Psihoterapie și membră a Asociației Române de Psihodramă Clasică.

Pe lângă activitatea de la cabinet, am lucrat în calitate de consultant în cele mai variate medii, de la echipe de management la cele pentru grupuri vulnerabile.

Profesia mea implică un angajament profund care se traduce prin învățare pe parcursul întregii vieți și lucrul cu propria persoană. În ultimii ani mi-am cultivat interesul pentru antropologie urmând cursurile unui master încheiat recent cu o dizertație pe o tema de cultură digitală.

Antrenarea privirii antropologice mi-a extins perspectiva, ajutându-mă să-l înțeleg pe Celălalt considerând implicațiile apartenenței sale la o multiplicitate de planuri determinate de contextele sale specifice de viață. Modele de gândire, traumele, dinamica familiei, obiceiurile alimentare, mandatele culturale si imperativele sociale sunt elemente care nuanțează și întregesc tabloul fiecărei situații cu care lucrez.

Experiență profesională

2007 – prezent Psihoterapie individuală, practică privată

2007 – 2022 Psihoterapie de grup în următoarele formate:

Grup continuativ, întâlnire săptămânală pe parcursul a doi-trei ani

Grup de week-end, seria „Fii Protagonist“, cu întâlnire lunară pe teme ca: Atom social, Corporalitate, Masculin-Feminin, Patternuri transgenerationale, Visele, Stresul și grija de sine, Alegeri, Libertate și Responsabilitate

Sesiuni eveniment, Întâlniri cu psihologi practicieni organizate de universități pentru studenții la psihologie sau sesiuni demonstrative în cadrul conferințelor de resurse umane

2007 – 2019 Sesiuni dedicate, elaborate în urma analizei de nevoi, folosind metode de acțiune și dinamici de grup pentru dezvoltare de softskills în mediul organizațional: coaching de echipă, leadership, responsabilitate şi ownership, management individual şi performanţă, management al carierei în companie, gestionarea situațiilor dificile în relație cu grupul, comunicare interdepartamentală: Camera Franceză de Comerţ şi Industrie din România, Institutul European din România, Raiffaisen Bank, UniCredit Bank, Hewlett Packard, Hervis, APT Resources&Services, WNS România, Electromagnetica, Valtec, Power Electric, StepOne Spedition, Christian Tour, Farmaciile Help Net.

În ultimele două companii am aplicat o metodă de sondare calitativă a valorilor, miturilor și credințelor unei colectivități, incluzând imaginarul colectiv, ca spaţiu în care sunt exprimate simbolic atât problemele, cât şi soluţiile. De aici a luat naștere interesul pentru antropologie.

2007 – 2015 Proiecte pentru public vulnerabil: „Creştem comunitatea din Valea Corbului”, Human Catalyst, populaţie rromă, „Vulnerabili Redivivus”, proiect de pregătire tineri instituţionalizaţi în vederea părăsirii centrelor de plasament, „Crearea reţelei de dezvoltare rurală CAIR”, „Panglica Roșie”, sociodrame „Alegeri”, „În My Shoes”, UNTEATRU

Educație și Formare

Master Antropologie

  • 2017-2022 Master Antropologie, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, București
  • Dizertație: Socialitate scalabilă și solidaritate în pandemia de COVID-19. Studiu de caz asupra unei comunități on-line pe platforma Facebook.

Formare în Sociodramă

  • 2010 – 2011 Certificare în Sociodramă, formator Ron Wiener, British Psychodrama Association

  • 2014, 2015 Advanced Skills for Sociodramatists, Diane Adderly, Ron Wiener, Manchester

Formare în Psihodramă

  • 2001 – 2005 Formare în Psihoterapie, Asociaţia Română de Psihodramă Clasică
  • 2006 – 2012 Supervizare Asociaţia Română de Psihodramă Clasică, Bucureşti

Formare în Brainspotting

  • 2010 – 2011 Brainspotting: Terapia Traumei şi reprocesarea amintirilor traumatice, Attachment & Resourcing Model, Mario Salvador şi Lisa Schwarz, Fazele 1 şi 2

Formare în Somato-Terapii

  • 2002, 2003  École Européenne de Psychotherapie Socio- et Somato-Analitique, 180h, Strasbourg

Facultate

  • 1997 – 2001 Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, sectia Psihologie, Universitatea din Bucureşti

Alte seminarii formative

  • 2022 Mijlocului Vieții – Transformări și Căi Ulterioare, Dr. Murray Stein
  • 2015 Training creativ şi Sociodramă, Dr. Ron Wiener, Bucureşti
  • 2012 Dincolo de aparenţe: Tulburările de alimentaţie şi adicţiile, Contactarea şi transformarea Sinelui adictiv, Braşov
  • 2011 Sharing Psychodrama, Sharing Experiences, Conferinţa Naţională de Psihodramă, Craiova
  • 2011 Trauma şi disocierea: transpunerea teoriei în practica de zi cu zi, Kathryn J. Chefetz
  • 2011 Somatic Archaeology, Ruby Gibson
  • 2010 Formator acreditat de Autoritatea Nationala pentru Calificări
  • 2008 Visul şi Psihodrama individuală, Jeanne Burger
  • 2007 Celebrarea personalităţii lui J.L. Moreno, Sibiu
  • 2001 Practician în Process Communications Management
  • 2001-2002 Coaching şi Mentoring, formator Jerome Chidharom