Consultanță

Health Insurance

Crizele pe multiple planuri din ultimii ani au adus în prim plan necesitatea stimulării mecanismelor organizaționale pentru a crește reziliența în față schimbării, a menține un tonus optim în echipă, a antrena abilitati necesare cum ar fi gandirea prospectiva sau practici organizationale pentru a cultiva sanatatea mintala. Deși in ultimii ani m-am concentrat mai mult pe activitatea de la cabinet, au fost și situații în care am oferit și urmatoarele doua tipuri de servicii.

O metoda favorită de lucru este sociodrama, atât pentru diagnoza, cât și ca interventie. Moreno a dezvoltat inițial sociodrama ca abordare care să îi ajute la depăsirea rigidităților culturale, să creeze ocazii de catharsis colectiv pentru a lăsa loc răspunsurilor și abordărilor noi. Peter Felix Kellerman, teoretician al sociodramei, o definește ca fiind o cale de a îi antrena pe participanti în activități teatrale specifice pentru a stimula discuții, a explora și genera soluții prin punerea în scenă a situațiilor conflictuale de natură socială.

Rollo Browne subliniaza ca se adresează problematicilor educaționale, organizaționale, de justiție socială și chestiunilor guvernamentale pentru a stimula schimbarea socială Metodologic, sesiunile de sociodramă cuprind următoarele etape: Încălzirea: cu scopul activarii spontaneității prin crearea unei atmosfere sigure, stimularea conexiunilor dintre participanți, sondarea temelor active în grup, decantarea firului/firelor roșii.

Alegerea temei active în grup: se pornește de la premisa că temele relevante ies în prim-plan, asemenea mecanismelor de autoepurare ale apei. Alegerea temei se face sociometric: prin metode specifice prin care grupul alege tema relevantă.

Uneori, când tema este anunțată de la început și reprezintă motivul pentru care grupul s-a întâlnit, se aleg aspectele relevante pe care grupul dorește să le investigheze. Transformarea temei într-o interacțiune de tip dramatic și prelucrarea prin metode sociodramatice (rol colectiv-doi sau mai mulți oameni își asumă un singur rol, dând glas diferitelor fațete ale rolului, inversiunea de rol inter-grupuri, doublingul-ce este implicit devine explicit, taggingul, sculptură, investigatorul naiv etc).

Nu există scenariu scris, acesta se creează ad-hoc, pe măsură ce se desfășoară acțiunea. Premisa este că, deși situațiile puse în scenă sunt inventate, temele, substratul emoțional și cuvintele-cheie sunt reale și reflectă aspectele esențiale ale temei vizate. Captarea lor și dezvoltarea acțiunii pornind de aici țin de artă, intuiția și experiența facilitatorului. De asemenea, grupul reflectă la nivel micro ce se întâmplă în social la nivel macro.

Procesarea – membrii grupului sunt invitați să exprime ce a fost nou și care sunt pârghiile schimbării. Poate urma o nouă scenă în care posibilitățile ivite sunt puse în scenă în variante ca: varianta ideală, varianta temută, worst case etc. Pentru a parcurge etapele de mai sus sunt necesare 2-4 ore. Funcționează optim dacă este precedată de sesiuni de analiză a nevoilor constând în interviuri cu toate părțile implicate.

Cercetare calitativă

Acesta este un serviciu pentru diferite bresle profesionale sau organizații, care au nevoie să înțeleagă ce contează din perspectiva oamenilor implicați. Lumea lor de aproape, lumea la microscop.

Folosesc metode de cercetare de factură etnografică pentru a explora credințe adânc înrădăcinate, puncte de fixație, practici, semnificații și emoții legate de aspectul cercetat. Observația participativă, interviul în profunzime, analiza ritmurilor pot oferi clarificări despre dimensiuni situate dincolo de cifre. În linii mari, o cercetare de acest tip începe cu o cercetare exploratorie în teren, documentare teoretică din diverse perspective, design de cercetare adaptat terenului, cercetarea propriu-zisă și realizarea unui raport, care include recomandări.

Sesiune demonstrativă Sociodramă

*Inregistrare realizata cu acordul participantilor, cu scopul de popularizare a metodei*

Testimoniale