Psihoterapie de grup

Psihoterapie de grup Manuela Tiron psiholog

Health Insurance

Psihoterapia de grup este o formă recunoscută și eficientă de psihoterapie pentru că suntem în esență ființe sociale și avem nevoie de Celălalt. Prin acţiune, punere în scenă, susţinerea grupului, activarea inteligenţei şi a creativităţii de grup, sunt stimulate mecanisme ale schimbării care nu pot fi accesate prin întâlniri unu la unu şi nici prin insight livresc.

De obicei grupul este eterogen din punct de vedere al vârstei, statutului, obiectivelor urmărite, ceea ce stă la baza învăţării interpersonale. O particularitate este că in format continuativ se lucrează fără temă stabilită în prealabil. Grupul format este cel care, prin mecanisme specifice, decantează tema relevantă pentru majoritatea celor implicaţi. În grupurile tematice tema este anuntatä de la început, urmând ca pe parcurs sä exploräm diferite fațete, șä-i aprofundäm sensurile, să obținem insight și posibilităti noi de actiune.

Pentru a asigura condiţiile în care fiecare participant să beneficieze în urma sesiunii, acord o atenţie sporită selecţiei și pregătirii pentru grup, alocând una-cinci sesiuni individuale acestui scop.

Metoda preferată de lucru este Psihodrama. Aceasta este o metodă de factură umanistă dezvoltată de Jacob Levi Moreno, psihiatru de origine română, în prima parte a secolului trecut. Se bazează pe o serie de tehnici preluate din teatru, care sunt conduse de terapeut, numit, în acest context, director de psihodramă, iar cel care elaborează o tematică, Protagonist. Ceilalți participanți devin Euri auxiliare, Alter-Ego sau participa din auditoriu.

Vei lucra cu ține indiferent de rolul primit pe parcursul sesiunii. La sfârșitul sesiunii are loc secvență numită participarea auditoriului în care vei avea ocazia să împărtășești cum te-ai simțit în rol și ce impact a avut scenă asupra ta. Dacă eşti interesat să participi, urmărește pagina Noutăți pentru a afla când este următorul eveniment.

Testimoniale